zaterdag 27 juni 2020

Point and Figure charting

Point and Figure charting



Artist impression. Het boek wordt digitaal geleverd. Een geprinte versie is tegen meerprijs mogelijk.

Hoe voorspel ik de beurs?

Zolang er beurzen bestaan, zolang proberen mensen al om die beurs in kaart te brengen. Uiteraard met als doel te proberen om een voorspellende waarde te vinden die in klinkende munt valt om te zetten.
De Point and figure techniek is er daar eentje van. Al zo rond de hondervijftig jaar oud, maar nog steeds met een trouwe schare aan fans. En terecht. Want hoewel deze grafieken er op het eerste gezicht nogal bizar en onbegrijpelijk uit zien, zitten ze slimmer in elkaar dan dat je zou denken.
een voorbeeld van een point and figure grafiek


Hoe vormt zich een grafiek?

De grafieken worden met "X" tekens opgebouwd tijdens een stijgende markt en met "O" tekens in een dalende markt, waarbij er steeds een teken in de grafiek wordt gezet als de koers een vooraf bepaalde beweging heeft gemaakt. Is er een bepaalde stap in een nieuwe richting gemaakt, dan wordt er met een nieuwe kolom begonnen. Er wordt bijvoorbeeld een kolom "X" opgebouwd in een stijgende markt. Dan slaat de markt om. We wachten dan, tot de daling een grens heeft overschreden en gaan weer een kolom met "O" opbouwen. En zo gaat dat maar door.

Patronen ofwel figuren

Uit de collectie "X" en "O" ontstaan allerlei patronen. Ooit werden in plaats van de "O" gebruik gemaakt van punten. Samen met de ontstane figuren heeft dat voor de naam "Point and figure" grafiek gezorgd voor deze manier van weergeven. De figuren die ontstaan duiden op koop- en verkoopsituaties, meestal als een hogere waarde ontstaat. In onderstaande voorbeeldgrafiek zien we een tweetal koopsignalen terug, aangegeven met een rode rechthoek.

Point and figure chart met tweetal kooppatronen




De volgens sommigen wat zielige point and figure techniek

In het boek wordt het opzetten van een point and figuregrafiek uitgebreid behandeld. Ook aanvullende technieken als steun- en weerstandslijnen komen aan bod. En er wordt uiteraard ingegaan op het lezen van de figuren en de signalen die daar uit te halen zijn. Veel beleggers kijken met een gevoel van medelijden naar deze techniek die naar hun gevoel niet "echt" is en beneden de waardigheid van de "echte" belegger. Dat we hier dan met medelijden kijken naar een techniek die zich al 150 jaar heeft bewezen, vergeten we dan gemakshalve maar.



Staat u wel open voor gewoon bruikbare technieken om de beurs op simpele en begrijpelijke wijze in kaart te brengen? Dan is dit boek iets voor u. U bestelt het via de link hieronder.

Onze gratis BITCOIN cursus,
geen verplichtingen,
geen registratie.



Klik op de afbeelding voor meer informatie